Månadsbrev augusti 2024

Bästa vänner,

Vi har fått en rapport från vår samarbetspartner i Haiti som vi vill sammanfatta och dela med er. Läget i Haiti är mycket allvarligt; omfattande matbrist och stigande matpriser drabbar befolkningen hårt. Tack vare er hjälp i vårens insamling Mathjälpen har vi kunnat göra en viktig insats och mätta hungriga magar.

I juni betalade vi 13 000,00 $ till vår samarbetspartner Star of Hope Haiti. 10 000,00 $ var avsett för mathjälp till familjerna och 3 000,00 $ till frön åt småbönder. Pengarna till fröna var en öronmärkt donation från inbetalningar till minne av en långvarig givare. Alla livsmedel och frön köptes från lokala leverantörer för att minimera risken för stöld under den annars långa transporten från huvudstadsregionen upp till Bois Negresse. Varorna betalades först efter att leveransen fanns i skolans lagerutrymmen. I slutet av juni samlades familjerna vid skolan i Bois Negresse för att ta del av utdelningen. Lokala myndigheter deltog med säkerhetsvakter för att säkerställa säkerheten vid utdelningen.

350 familjer fick mathjälp i form av 10 kg ris och ca 2 l olja. Denna mängd mat räcker för att mätta en familj på sex personer i 15 dagar. Frödonationen gav 50 småbönder en ovärderlig hjälp i form av två påsar morotsfrön, två påsar kålfrön och ca 2,2 kg bönfrön. Tack vare fröna kan bönderna förse sina familjer med mat i ungefär tre månader.

Totalt nådde hjälpen denna gång ca 2 400 personer i Bois Negresse och familjerna uttrycker djup tacksamhet för mat- och fröhjälpen. En bonde som fick fröhjälp sa: “Nu kan jag plantera och förse min familj med mat i flera månader framöver. Tack för att ni tänker på oss.” Det kan tyckas att hjälpen är liten och kortvarig men den är oerhört värdefull för familjerna. Även om mathjälpen bara räcker några veckor är den av stor betydelse. Familjerna får för en kort period slippa oroa sig för matbristen och hur de ska få mat till sina barn. De känner hopp när de vet att de inte är ensamma och övergivna, att det finns människor som tänker på dem och vill hjälpa. Detta ger dem framtidstro och kraft att fortsätta kämpa.

Penninggåvor till Mathjälp tas också emot kontinuerligt under året, märk bara din betalning med det ändamål du vill stödja. Jag vill också påminna om att man kan delta i vår viktiga insamling Ryggsäcken fram till slutet av augusti. Vi tar emot nya ryggsäckar men även begagnade så länge de är hela och rena. Om du vill kan du fylla ryggsäcken med oanvända skolsaker såsom blyertspennor, suddgummi, pennskrin, linjal, färgpennor, limstift, sax, häften och vattenfärger. Ryggsäckarna delas ut i Lettland och Litauen. Lämna in ryggsäcken vid någon av våra insamlingsplatser senast 28.8. Penninggåvor betalas till vårt insamlingskonto FI57 4963 1040 0374 39 eller via MobilePay till numret 60594, märk betalningen Ryggsäcken. Penninggåvorna används till studiestipendier och för att köpa skolmaterial till barn och ungdomar i alla våra projekt. För mer information besök vår hemsida https://www.starofhope.fi/produkt/ryggsacken/. Varje bidrag, oavsett storlek, gör en verklig skillnad.

Tack för din värdefulla hjälp! Tillsammans gör vi skillnad.

Med vänlig hälsning,
Terese Hoxell